Tarhana

Size benim yöremin, Beyşehir’e has olan “Beyşehir tarhanasından”  bahsedeyim ister misiniz?

Buram buram Anadolu kokan doğallık kokan, buğdayın özüyle yani yarma ile yoğurdun o eşsiz buluşmasından bahsedeceğim.

Kışın o uzun gecelerinin olmazsa olmazı, koyu sohbetlerin ve çayın yanında kızartılmış mis gibi bir tarhanaya kim hayır diyebilir ki?

Yukarıdaki cümleleri okuyunca bazı farklı yörelerdeki çocuklar hemen: “ İyi de tarhananın sadece çorbası olur,

hiç kızartılmış tarhana mı olur canım?!” Diyeceklerdir ama durun hele, hemen ön yargılı olmayın evet tarhananın kızartması da olur. Hem de bizim buralarda tarhananın acı biberlisi baharatlısı ve cipsi bile var evet yanılmadınız cipsi tarhanamız bile var.

Size bunun tadını nasıl anlatsam ki, bence anlatılmaz yaşanır bir lezzet.

Yarın da babaanneme tarhana yapacağız çok heyecanlıyım. Tarhana yapmak bana göre çok eğlenceli.

Ama tarhananın hazır olması için uzun bir süreçten geçiyor. Öncelikle bir hazırlık süreci var bu işin, özenle bodrumda saklanan büyük kazan çıkartılacak, yarma hazırlanacak, yoğurt hazırlanacak ve en önemlisi bizim burada çıtı dediğimiz tarhanayı güneşte kuruması için üzerine serilecek birçok kamışın birleştirilmesi ile oluşturulan bir çeşit kalın hasır örgüye benzer çıtıyı hazırlayacağız.

Bitti mi? bitmedi bununla beraber tarhanayı basacağımız yine bizim yörenin insanlarının icadı olan tarhana basma makinasını önceden ayarlamak gerekiyor. Ve yine bitmedi birde poşet hazırlamak gerekiyor poşet ne işe mi yarayacak? Bu poşetleri tarhana basarken tarhana nın altına ve üstüne konuyor tahta veya demirden yapılmış tarhana basma makinasına tarhana bulaşmaması ve çiti ye sererken kolay çıksın diye gerekiyor.

Ve işte beklenen gün geldi bile babaannemi geceden tembihliyorum “Babaanne beni de muhakkak tarhana basmak için uyandır” diye tembih üstüne tembihte bulunuyorum. Babaannem ise “Hem gülerek hem de saçımı okşayarak “Tabi ki benim tatlı torunum, hiç sensiz tarhana yaparım ben” diye beni güzelce yatağım yatırdı.

Sabahı iple çekmeye başladım bile, tarhana yapmanın heyecanı farklıdır. Geçen sene de babaanneme yardım etmiştim, gerçi o zaman biraz daha ufak olduğum için ben daha çok tarhana yapanları seyretmiş ve onlara su ikram etmiştim. Ama bu sene ben de tarhana yapacağım inşallah.

Ve işte sabah oldu. Babaannem ve annem beni  “Hadi bakalım tatlı kuzum tarhana zamanı geldi “ diye uyandırdılar. Nasıl da yatağımdan zıpladım anlatamam size. Babaannemin bir gün önceden kazanda kaynattığı tarhananın kazandan çıkma ve artık şekil verme zamanı geldi. Teyzem ile babaannem kazandan tarhanaları farklı bir kaba almaya başladılar bile. Ve onları da komşumuz Ayşe teyze ve Zeynep teyze ye uzattılar onlar da küçük küçük melekse dediğimiz küçük yuvarlak şeklini verdiler. Böylece tarhananın artık hazırlık sürecine başlamış oldu. Tarhana yapma sacı ile ise dedem ve komşularımızdan İbrahim amca ve ağabeyim ile tarhana yapma sacı ile tarhanaya son şeklini verdiler. Ve annem, teyzem ise bu baskıdan gecen tarhanaları çıtıya serdiler.

Ne kadar da güzel vakit geçirdim ne kadar da eğlendim bilemezsiniz.

Sırada artık benim vazifem başladı. İkindi ye kadar güneşte kuruyacak olan tarhanaları bekleme ve yaş tarhanalara her hangi bir zarar gelmemesi için nöbet tutma sırası bende.

İşte sizlere bizim yörenin tarhana macerasını anlatmaya çalıştım. Eğer sizin de yolunuz buralara Güzel Beyşehir’e  düşerse sizlere tarhana ikram etmeyi çok isterim.

 

Yazan :  Bayram MİROĞLU

You may also like

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir