Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü

Bir deprem olayının ürkütücü, korkunç yüzüne ilk şahit olduğumda saklambaç oynuyorduk.

Oyun oynadığımız alanda üst üste dizilmiş tuğlalar, birden bire zangır zangır titremeye başladı.

Tuğlaların altında yılan var zannedip sağa sola kaçıştık.

Eve geldiğimde annemin soluk yüzünü görünce anladım yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu…

Sonra; aslında depremin doğal bir olay olduğunu, asıl sorunun bizim depreme uygun binalar yapmayışımız olduğunu öğrendim.

Her deprem sonrası haberlerde karşımıza çıkan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünü merak ettim ve sizin için araştırdım.

Bakın neler buldum:

İstanbul’da Üsküdar semtinde yer alan Rasathanenin eski adı Rasathane-i Âmire. 1868 yılında hava tahminleri yapan bir meteoroloji istasyonu olarak kurulmuş.

1894’te İstanbul’da büyük bir deprem meydana gelince Sultan 11. Abdülhamid depremlerin bilimsel bir şekilde araştırılmasını istemiş.

Bu amaçla alanında uzman yabancı bilim adamlarını İstanbul’a davet etmiş. Onlara çalışmaları için gerekli aletleri almış.

Bu sismologlar “Osmanlı Devleti Zelzele Servisi’ni kurmuşlar ve araştırma notlarını yayımlamışlar.

Kandilli Rasathanesi çeşitli sebeplerle ara verilen araştırmalara 1934 yılından itibaren tekrar başlamış. 1982’den beri Boğaziçi Üniversitesine bağlı bir enstitü olarak görevine devam ediyor.

Enstitü; deprem öncesi, deprem ânı ve sonrasına yönelik araştırmalar yapıyor. Bizler de deprem öncesinde tedbirlerimizi alalım, deprem ânı ve sonrasında ne yapmamız gerektiğini öğrenelim.

Yazan: Rukiye Oklan (Diyanet Çocuk)

You may also like

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir