Cemil Namaz Kılmasını Öğreniyor

“Cemil! Aferin evladım. Abdest almasını bir güzel öğrendin artık. Seni tebrik ediyorum. Hadi kardeşini de çağır bakalım hele gelsin o da, sizinle biraz dede torun muhabbet edelim. Ne dersin?”

“Hemen dedeciğim çağırıyorum kardeşimi.”

“Gelin bakalım evlatlarım, oturun hele şöyle. Cemil kardeşin Ahsen’i üzmüyorsun değil mi? Ona sen abi olacaksın, onun bilmediklerini de nasıl ben sana öğretiyorsam sen de ona öğreteceksin anlaştık mı?”

“Anlaştık dedeciğim“

“Aferin evlatlarım size.”

“Bakın çocuklar, bir mü’min Rabbine kulluk borcunu her zaman, her daim yerine getirmelidir. İslam da ibadetlerden önce temizliği şart koşar, temizliğin temelinde de abdest yatar evladım. Sen güzelce abdest almayı öğrendin. Şimdi de sana namaz kılmasını öğreteceğim evladım. Beni iyi dinle ve dediklerimi anlamaya çalış. Bakın evlatlarım Hamd olsun ki Rabbim bizi cennet gibi bir vatanda yaşamayı nasip etmiş. Her bir yeri farklı güzel, bizler de Rabbimize vermiş olduğu tüm bu nimetler için her an şükretmeli ve hamd etmeliyiz. Namaz için Peygamber Efendimiz “Namaz Cennetin anahtarıdır” diye buyurmaktadır. Öyleyse Cennete girip ebedi güzellikler için de yaşamak istiyorsak namazımızı her daim kılmalıyız.”

“Cennet nedir dedeciğim?”

“Benim güzel kızım inşallah onu da başka bir zaman size anlatacağım.”

”Peki dedeciğim”

“Evlatlarım size öncelikle sabah namazının iki rekâtlık farzı nasıl kılınır onu anlatayım olur mu?

Namaza başlamadan evvel öncelikle vücudumuzda, üst başımızda ve namaz kılınacak yerdeki namaza engel pislikleri temizleyeceğiz. Rabbimizin huzurunda her an temiz olmalıyız çünkü. Daha sonra namaz vakti girdiğinden emin olarak Kâbe yi şerif yönüne yani kıbleye duracağız.

Birinci Rek’at:  Ayakların arası dört parmak açıklıkta ve parmak uçları kıbleye doğru gelecek şekilde ayakta kıbleye dönülür.

Kamet getirilir. (Erkekler için) “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir.

“Allahü Ekber” diyerek iftitah tekbiri alınır. Erkekler, tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı ve parmaklar normal açıklıkta bulunur. Başparmaklar, kulak yumuşağı hizasına gelecek şekilde eller yukarıya kaldırılır.Kadınlar, tekbir alırken; ellerinin içi kıbleye karşı, parmaklar normal açıklıkta ve parmak uçları omuz hizasına gelecek şekilde ellerini yukarıya kaldırır.

Tekbirden sonra eller bağlanır. Ayakta iken secde edilecek yere bakılır.Ayakta sırasıyla:

a) Sübhaneke,

b) Eûzü-besmele,

c) Fatiha sûresi,

d) Kur’an’dan başka bir sûre daha okunur.

Erkekler, sağ elin avucu, sol elin üzerinde ve sağ elin baş ve küçük parmakları sol elin bileğini kavramış olarak ellerini göbek altında bağlarlar.

Kadınlar, sağ el sol elin üzerinde olacak şekilde ellerini göğüs üstüne koyarlar. Erkeklerde olduğu gibi sağ elin parmakları ile sol elin bileğini kavramazlar.

“Allahü Ekber” diyerek rükûa varılır ve burada üç defa “Sübhâne Rabbiye’l-azim” denilir. Rükû da iken ayakların üzerine bakılır.

Erkekler, rükûda, parmakları açık olarak elleri ile dizlerini tutup sırtını dümdüz yaparlar. Dizlerini ve dirseklerini dik tutarlar.

Kadınlar, rükûda, sırtlarını biraz meyilli tutarak erkeklerden daha az eğilirler. Ellerini (parmaklarını açmayarak) dizleri üzerine koyarlar ve dizlerini biraz bükük bulundururlar.

“Semiallâhü limen hamideh” diyerek rükûdan kalkılır ve ayakta “Rabbena leke’l-hamd” denilir.

“Allahü Ekber” diyerek secdeye varılır. Secdeye inerken önce dizler, sonra eller, daha sonra da alın ve burun yere konur. Secdede baş iki elin arasında ve hizasında bulunur. Secdede iken ayaklar kaldırılmaz. Secdede burun kenarlarına bakılır. Burada üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-âlâ” denilir.

Erkekler, secdede dirseklerini yanlarından uzak, kollarını yerden kalkık bulundururlar. Ayaklar, parmaklar üzerinde dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur.

Kadınlar, secdede kollarını yanlarına bitişik halde bulundururlar. Ayaklar, parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur.

 

“Allahü Ekber” diyerek başını secdeden kaldırıp diz üstü oturulur. Otururken, parmaklar dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır. Burada “Sübhânellah” diyecek kadar kısa bir an oturulur.

Erkekler, sol ayağını yere yayarak onun üzerine oturur, sağ ayak parmakları kıbleye yönelmiş durumda dik tutulur.

Kadınlar, ayaklarını yatık olarak sağ tarafına çıkarır ve öylece otururlar.

“Allahü Ekber” diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-âlâ” denilir. “Allahü Ekber” diyerek secdeden ayağa (ikinci rek’ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Secdeden kalkarken; önce baş, sonra eller, daha sonra eller dizler üzerine konularak, dizler yerden kaldırılır.

“Allahü Ekber” diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-âlâ” denilir.

“Allahü Ekber” diyerek secdeden ayağa (ikinci rek’ata) kalkılır ve eller bağlanır. Secdeden kalkarken; önce baş, sonra eller, daha sonra eller dizler üzerine konularak, dizler yerden kaldırılır.

İftitah tekbirinden itibaren buraya kadar yapılanlara “bir rek’at” denir.

Ayakta sırasıyla;

a) Besmele,

b) Fatiha sûresi,

c) Kur’an’dan başka bir sûre daha okunur.

Birinci rek’atte olduğu gibi “Allahü Ekber” diyerek rükûa varılır ve üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-azim” denilir.”Semiallâhü limen hamideh” diyerek ayağa kalkılır ve ayakta “Rabbenâ leke’l-hamd” denilir.”Allahü Ekber” diyerek secdeye varılır. Burada üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-âlâ” denilir. “Allahü Ekber” diyerek secdeden kalkılıp dizler üzerine oturulur. Burada “Sübhânellah” diyecek kadar kısa bir an oturulur.

“Allahü Ekber” diyerek secdeden kalkıp oturulur. Otururken, el parmakları dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır.

Oturuşta sırasıyla;

a) Ettehiyyatü,

b) Allahümme salli,

c) Allahümme bârik,

d) Rabbenâ âtina… duaları okunur.

Erkekler, sol ayağını yere yayarak onun üzerine oturur, sağ ayak parmakları kıbleye yönelmiş durumda dik tutulur.

Kadınlar, ayaklarını yatık olarak sağ tarafa çıkarır ve öylece otururlar.

Önce başını sağa çevirerek “Esselâmü aleyküm ve rahmetüllâh” denir. Selâm verirken omuzlara bakılır.

Sonra başını sola çevirerek, “Esselâmü aleyküm ve rahmetüllâh” denilir.

Böylece iki rekat namaz tamamlanmış olur.

İşte evlatlarım iki rekatlık bir namazın nasıl kılınacağını öğrenmiş olduk.Hemen anlamadım diye korkmayın zamanla her şeyi daha güzel anlayacak ve idrak edeceksiniz akıl baliğ olup da namaz üzerinize farz kılındığı zamanda her vakti eksiksiz bir şekilde kılacak ve Rabbinize olan kulluğunuzu yerine getireceksiniz.

Hadi bakalım Cemil evladım ezanlar okunmaya başlayacak birazdan beraber dede torun el ele bir namaza gidelim olmaz mı?”

“Hemen dedeciğim, hemen gidelim”

Yazan: Bayram MİROĞLU

 

1-Cemil Abddest  Almayı Öğreniyor

kaynak: http://namaz.diyanet.gov.tr/namaz/#namaz-kilinisi.html

You may also like

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir